Aktuality základní školy

Putování za zvířátky - březen

img_30922 img_30923

Letos budeme putovat za zvířátky po našem kraji. Nebudeme hledat jen živá zvířátka, budem hledat spíš místa, která jsou po zvířátkách pojmenovaná.

7. Putování v březnu - Vlčinec

Tentokrát se vydáme na místo bývalého hradu. 

Přístup je nejlépe z obce Velké Petrovice po zelené turistické značce ve směru do Maršova. Po zhruba 300 metrech podejdeme železniční viadukt a dáme se vpravo do prudkého kopce, na kterém se nachází hradní zřícenina. Z hradu můžete pokračovat lesní pěšinou na pole. Odtud se dostanete po kraji lesa a pole až do Žďáru nad Metují.

Pověst o zániku

Podle pověsti, kterou zahrnul Alois Jirásek i mezi Staré pověsti české, se snažil hrad dobýt Jan Žižka, ale příliš se mu to nedařilo. Posádka hradu navíc, aby Žižku ještě více pokořila, vyslala do hradní věže houslistu. Ten ve věži hrál na svůj nástroj a Žižka byl vzteky bez sebe. Babka, která šla okolo, mu poradila, aby nejprve dal zabít houslistu, pak že hrad dobude. Úkolu se zhostil vybraný lučištník, který houslistu okénkem ve věži skutečně skolil. Poté se pod údery husitských praků zdi hradu zhroutily, jako by byly z perníku. Hradního pána našli dobyvatelé zaklíněného v malém okénku sklepení, kde byli chováni vlci.

  1. Změň mapu na turistickou: www.mapy.cz
  2. Do vyhledávacího políčka zadej souřadnice 50.5223764N, 16.2085792E
  3. Na tuláckou kartu obtiskni razítko a zapiš místo.
  4. Krabičku vrať zpět. Prosím o řádné zabalení a umístění na stejné místo.
  5. Nápověda ke krabičce: u ohniště žlabina ve skále

3.3.2023, Pavlína Kollertová , Školní družina, Putování za zvířátky

Zpět