Aktuality základní školy

Kuchařka vánočního cukroví

Jarmilka Troutnarová

Medové perníky

  • 65 dkg hladké mouky
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg tuku Hera
  • 10 dkg medu
  • 3x velká vejce
  • 1kávová lžička jedlé sody
  • citronová kůra z jednoho citrónu
  • 1kávová lžička skořice
  • tlučený hřebíček, anýz a nové koření
    (po špetkách)
  • trošku perníkového koření

01 cukrovi troutnarova


Anička Bartošová

Pracny, co nejsou pracný

  • 200 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g mletých ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g strouhané čokolády
  • 1 vejce
  • ½ lžíce skořice
  • 1 skořicový cukr
02 cukrovi bartosova

Tomáš Bihari

Kokosové mušličky

  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g 100%-ního tuku (Omega)
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g kokosu
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky jedlé sody
  • teplé obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru

03 cukrovi bihari


Bára Brátová

Puntíkaté máslové sušenky

  • 250 g másla
  • 1/3 hrnku krupicového cukru
  • 2 ½ hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce mléka
  • 1 celá hořká čokoláda na nalámaná na kousky
  • těsto rozdělit na tři části a vytvarovat válečky o průměru 5cm
  • zabalit do mikrotenové folie a nechat 2 hodiny v ledničce.
  • z válečků nakrájet 4mm silné plátky a na 180° pečeme 10 minut.

04 cukrovi bratova


Káťa Hemrlíková

Vánoční perníky

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 250 g 100%-niho tuku
  • 1 ½ lžičky sody
  • 4 vejce<
  • 200 g medu
  • 1ks perníkového koření
  • Pečeme na 175°  asi 7 minut.
    Ihned po upečení potíráme rozšlehaným vajíčkem.

05 cukrovi hemrlikova


Mikuláš Jansa

Žraloci

  • 35 dkg hladké mouky
  • 20 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 1 celé vejce
  • citronová kůra

06 cukrovi jansa


Jirka Kutík

Linecké želvičky

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • pikantní zavařenina
  • vanilkový cukr

07 cukrovi kutik


Elenka Kylarová

  • Kokosové cukroví  do formiček
  • 380 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 100 g kokosové moučky
  • 2 vejce
  • Linecké cukroví
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g cukru
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • citronová kůra

08 cukrovi kylarova


Viktorka Mrnková

Rybičky

  • 120 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml kysané smetany
  • 1x vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • šťáva a kůra z jednoho citronu

09 cukrovi mrnkova


Jan Ther

Ořechové cukroví

  • 45 dkg hladké mouky
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 14 dkg mletých ořechů
  • 42 dkg nastrouhané Hery
  • ½ skořicového cukru
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr

10 cukrovi ther


Káťa Trojtlová

Skořicová klubíčka

  • 45 dkg hladké mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 200 g Hery
  • 2x vanilkový cukr
  • 1 skořice
  • 1 vejce
  • 1 puding (světlé - vanilkový, tmavé - kakaový) <br/ >Péct na 180°.
    Lisem na česnek tvořit na plechu klubíčka.

11 cukrovi trojtlova


Markéta a David Scholcovi

  • Linecké světlé
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • Linecké tmavé
  • Stejný recept + 2 lžičky kakaa

12 cukrovi scholcovi


Doubravka a Vítek Čápovi

Perníčky

  • 90 dkg hladké mouky
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 12 dkg másla
  • 3 žloutky + 4 bílky (4. žl. Na potření)
  • 5 lžic medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • Vše zpracujeme a hned pečeme (na alobalu nebo papíru)

13 cukrovi capovi


Bára Hemensová

Skořicové hvězdy

  • 300 g hladké mouky
  • 220 g práškového cukru
  • 180 g másla
  • 1x vejce
  • trochu citronové kůry
  • 100 g loupaných strouhaných mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • džem na slepování
  • moučkový cukr na posypání

14 cukrovi hemensova


Vojtěch Riedl

Pracny z tatranek

  • 4 tatranky
  • 2 hrníčky hladké mouky
  • ¾ hrníčku moučkového cukru
  • 1 ztužený tuk
  • 1 vejce
  • Vše propracovat a plnit do formiček.

15 cukrovi riedl


Kristýna Sirková

Perníčky

  • 40 dkg hladké mouky
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 6 dkg Hery
  • 2 celá vejce
  • 10 dkg medu
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 ½ lžičky koření do perníku
  • 1 lžička jedlé sody
  • Poleva
  • 1bílek
  • 14 dkg moučkového cukru
  • šťáva z půlky citronu

16 cukrovi sirkova


Vendula Berková

Perníčky

  • 650 g hladké mouky (nejlépe  žitné)
  • 250 g moučkového cukru
  • 4 celá vejce
  • 1 lžíce skořice
  • 1 čajová lžička sody
  • 1 lžička koření (anýz, hřebíček, nové koření,
  • fenykl, kardamom, badyán)
  • 100 g medu
  • 50 g tuku Omega
  • 1-2 lžíce kakaa
  • Sypké přísady promícháme, uděláme v nich důlek, do něj dáme vejce, částečně zpracujeme a pomalu přiléváme rozehřátý tuk s medem(hřejeme ve vodní lázni). Vypracujeme tuhé hladké těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v igelitovém sáčku.

17 cukrovi berkova


Valentina Geislerová

Vánoční perníčky

  • 80 dkg hladké mouky
  • 20-25 dkg mouč. cukru
  • 6 lžic medu
  • 14 dkg másla
  • 4 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky prášku do perníku nebo jedlé sody

18 cukrovi geislerova


Mikuláš Karpf

Linecké velryby

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g mouč. cukru
  • 120 g Hery
  • 2 vejce

19 cukrovi karpf


Jan Kovařík

Oříškové tyčky

  • 28 dkg másla
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 40 dkg hladké mouky
  • 14 dkg oříšků
  • 2 žloutky

20 cukrovi kovarik


Veronika Onderčová

Husarské koblížky

  • 150 g hladké mouky
  • 40 g lískových oříšků
  • 50 g cukru krupice
  • ½  vanilkového cukru
  • 100 g rozpuštěného studeného másla
  • 1 žloutek
  • Vyválíme v ruce kuličky, do kterých uděláme vařečkou důlek  a naplníme marmeládou.

21 cukrovi ondercova


Hana Slezáková

Perníčky

  • 65 dkg hladké mouky
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 4 celá vejce
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 čajová lžička sody
  • 5 dkg Hery rozpustit s
  • 10 dkg medu
  • Po vystydnutí přidáme a rozmícháme vejce.
  • 2 polévkové lžíce perníkového koření
  • Poleva:
  • 20 dkg  moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 čajová lžička solamylu
  • Pár kapek citronu. Třeme do zbělení a zhoustnutí – poleva nesmí kapat z vařečky!!!!!!

22 cukrovi slezakova


13.12.2013, Irena Dobiasová , 2013-14

Zpět