Aktuality základní školy
Kuchtík - trdelník
Dnes jsme si upekli trdelník. Moc nám chutnal, tak přidávám recept.
Domácí trdelník /8 kousků/
2 vejce
2,5 hrnku mouky
¼ kostky tuku na pečení
3 lžíce moučkového cukru
1 hrnek mléka
1 kostka droždí
skořicový cukr
Sklenici od majolky obalenou alobalem.
Postup:
1. Droždí smícháme s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Poté necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy nasypeme dva a půl hrnku polohrubé mouky, dva žloutky, čtvrt kostky rozehřátého tuku, dvě lžíce moučkového cukru, zbytek mléka a k tomu přidáme náš kvásek. Ze všeho uděláme měkké těsto, které necháme kynout v teple asi 30 minut.
3. Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na proužky a omotáme je okolo zavařovací sklenice.
4. Náš trdelník pomažeme zbylým bílkem s trochou mléka a vyválíme je ve skořicovém cukru.
5. Trdelník pak upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 8 minut.