Aktuality základní školy

Perníkáři - červený řemeslný uzlík

img_997

perníčekToto řemeslo jsme si prakticky vyzkoušeli při výrobě adventního kalendáře. Při pracovní výchově jsme si jeden týden upekli perníčky a druhý týden je ozdobili bílým sněhem, kterým jsme je zároveň přilepovali na kartónovou desku ve tvaru stromu, ryby nebo sněhuláka. Ve finále si všichni odnesli krásné adventní kalendáře, na kterých si mohli každý den pochutnat. Ze zbytku těsta jsme si ve ŠD upekli adventní věnce. Ty se nám trochu připekly a tak jsme je přizdobili a nechali na výzdobu. V chudších rodinách se dříve dělalo místo perníku těsto vizovické, které se nedalo jíst, ale vyráběly se z něj dárečky pro děti. I toto těsto jsme si ve ŠD vyzkoušeli a vytvořili z něj různá zvířátka a podkovy pro štěstí.

Řemeslo perníkářské jsme si připomněli i četbou Perníkové chaloupky, kterou jsme si při PV vyrobili. Opravdové perníkové chaloupky a betlémy jsme si byli prohlédnout na výstavě ručních prací v Polici nad Metují. V dramatickém kroužku jsme si poté tuto pohádku zahráli.

Nakonec děti vytvořily záznam o perníkářství do knihy Rok řemesel. Děti svou šikovností a zručností dokázaly, že si červený uzlík, který za toto řemeslo dostaly, opravdu zaslouží.

Fotogalerie k článku

20.12.2010, Pavlína Kollertová , 2010-11, Rok řemesel

Zpět